image


startpagina  |   wie zijn wij  |     producties  |   sponsors  |   reservatie  |   links    




 

Lord of the flies
Verlaten. Eiland. Gemeenschap.

Auteur:
William Golding

Regisseur:
Wim Hambrouck
Eline D'Hooge

 




Klik hier om foto's te zien



het verhaal

U kent het wel, zo'n typische intro voor een zoveelste avonturenverhaal: een groep schoolkinderen komt na een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland terecht. Er zijn geen volwassenen aanwezig en dus moeten ze zich alleen zien te redden.

Ontelbare verhalen beginnen op deze manier. Soms worden het romantische verhalen, zoals "The Blue Lagoon", soms bekeringsverhalen, waarbij de helden de inboorlingen dichter bij de beschaving moeten brengen zoals "Robinson Crusoe", soms verhalen over hoe een man zichzelf vindt, zoals in "Cast Away", soms echte "familiebanden worden aangehaald"-verhalen, zoals "The Swiss Family Robinson".

Maar waar al deze verhalen een licht onrealistisch kantje hebben, en bijwijlen toch iets te moraliserend en idyllisch over komen, laat "Lord of the Flies" - of in het Nederlands "De heer der vliegen", een andere kant van het verhaal zien.

Het begint allemaal nochtans goed. De kinderen baseren hun omgang met elkaar op de waarden en normen die ze in hun opvoeding hebben meegekregen. Er wordt een taakverdeling opgesteld, de kleinsten worden onder de vleugels van een oudere leerling geplaatst en iedereen werkt flink samen.

Klinkt goed, niet? Jammer genoeg ontsporen er al vrij snel een aantal kinderen, eens ze beseffen dat zij met hun jagerstalent onmisbaar zijn voor de anderen. Ze vinden dan ook dat zij een betere behandeling verdienen dan diegene die alleen maar voor het kamp zorgen bijvoorbeeld. Het begin van de wet van de sterkste. Voor de toeschouwer het helemaal kan bevatten, glijdt de groep af in een primaire maatschappij, waarin de minder begaafden het zwaar te verduren krijgen en enkel de law of the fittest nog geldt. De utopie wordt een ware dystopie.

William Golding, de auteur van het boek waaruit het toneelstuk ontstond, baseerde zich op de gruwel die hij zelf had meegemaakt tijdens de tweede wereldoorlog. Eens de wetten en grenzen van onze maatschappij wegvallen, komt de ware aard van de mens naar boven. Die ware aard is volgens Golding per definitie wreed.

Het stuk is geschikt voor jong en oud. De jongste kijkers zullen zich amuseren met het avontuurlijke verhaal en de fantasie van de afwezigheid van volwassenen en dus van regels en normen. Als volwassene beleeft u de diepere betekenis van het stuk. Ondanks dat het verhaal over een groep schoolkinderen gaat, houdt dit verhaal ons immers een spiegel voor. In hoeverre zouden wij wel nog mededogen aan de dag leggen wanneer onze maatschappij het ons niet oplegt? Alleszins iets om over na te denken en dezer dagen, waarin het debat over menselijke waardigheid en recht op veiligheid en bescherming op de voorgrond treden door de mondiale crisis, de vele vluchtelingen en de grote gebieden waar oorlog en geweld schering en inslag zijn.

Dit is een maatschappelijk relevante vertoning voor jong en oud, vol spanning en avontuur, en met een vleugje humor. Meer moet dat niet zijn voor een geslaagde toneelervaring met het hele gezin!


de acteurs

Manouk Beyers, Emma Brokken, Lilly-Rose Hallin-Selleslagh, Bonny Humblet, Paula Vanvooren, Marie Vervoort, Sam Vandenputte, Jana Vleminckx, Luna Vleminckx, Hanne Wilberts, Femke Wilberts.



speeldata:

Vrijdag 10 maart 2017 om 19u
Zaterdag 11 maart 2017 om 15u en 19u

locatie:

C.C. Wagehuys Leuven
Brusselsestraat 63 - 3000 Leuven




© 2008-2017 K.T. De Dijlezonen
e-mail: info@dijlezonen.be | URL: www.dijlezonen.be | website: Johan Vleminckx